Slagerij Vincent Spierings

Inspiratie

Recept voor Boem boe Ketjap

Ingredienten

600g varkensvlees, 1 fijngesnipperde ui, 4 teentjes fijngehakte knoflook, 2 el fijngehakte gember (of 2 el gember siroop), 120 ml ketjap manis, 30g bruine basterdsuiker, 1-2 el citroensap

Bereidingswijze

Snijd het vlees in blokjes, bestrooi met wat zout en bak het rondom lekker bruin in wat olie. Wrijf de uien, knoflook en gember in een vijzel fijn tot een gladde boem boe curry pasta, maar noodzakelijk is dat niet. Je kunt het ook zo, mooi fijngesneden toevoegen. Bak de boem boe (of ui/knoflook/gember) even mee met het vlees zodat de rauwige smaak er vanaf is. Voeg dan de ketjap en de bruine suiker toe. Rijst azijn kun je meteen toevoegen, maar als je citroensap gebruikt doe je dat beter op het laatst. Het mooie is dat je zo’n beetje elk soort varkensvlees voor dit recept kunt gebruiken. Van hamlappen, speklappen, varkenslappen tot varkenshaas. Het enige verschil is dan de tijd dat je het suddert. Als het lang moet sudderen kun je beter ook nog even wat water toevoegen. Is je vlees klaar en de saus lekker maar een beetje dun? In plaats van hem in te koken kun je hem ook even binden met een lepeltje maizena, los geroerd met koud water. Maar altijd eerst even proeven en eventueel nog ketjap, bruine suiker of citroensap toevoegen. En na een dagje in de koelkast is je babi ketjap nog lekkerder. Serveren met witte rijst en bijvoorbeeld sperzieboontjes. Eet smakelijk!