Slagerij Vincent Spierings

Inspiratie

Recept voor Kip in Rode Wijnsaus

Ingredienten

1 grote braadkip (ca. 1500 g), 100 g ontbijtspek, 4 worteltjes, 10 sjalotjes, 1 rode ui, 1 bakje kastanjechampignons (250 g), 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels (arachide)olie, 20 g roomboter, zout en versgemalen peper, 2 eetlepels bloem, 4 dl volle rode wijn (Bourgogne), 1 pot gevogelte fond (380 ml), 1 laurierblad, 1 takje tijm, suiker, 4 takjes peterselie

Bereidingswijze

In grote braadpan olie verhitten. Spek ca. 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen. Helft van boter in pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken. Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Hele sjalotten in 2 a 3 minuten lichtbruin bakken. Uit pan nemen. In braadvet ui- en sjalot snippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren. Knoflook kort meebakken. Bloem erdoor roeren en ca. 30 seconden zachtjes meebakken. Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat. Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper. Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen. Kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. Laurier, tijm en peterselie uit kip schotel nemen. Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten. Gerecht nog ca. 10 minuten door stoven. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen. Lekker met gekookte aardappels en groene salade.